“Păpușelelor! Faceți cărțile”. În primele mele zile în meseria de crupier de ruletă, aveam un coordonator de mese care spunea acest slogan la fiecare început de tură, înainte de a lăsa jucătorii să intre în sală. Mereu era declamat cu umor, dar pentru cei care nu fac parte din industria jocurilor, percepția despre crupiere este aceea că sunt niște păpușele, iar aceasta este principala provocare a muncii, iar capacitățile necesare pentru a presta acest job sunt în mare parte necunoscute.

Pare a fi mai degrabă o legendă că tot ceea ce avem de făcut e să stăm acolo și să fim fermecătoare (sau drăguți, în cazul crupierilor băieți). Și acesta aspect face parte din fișa postului, dar totuși jobul presupune și istețime, dexteritate cu ambele mâini și abilități interpersonale extraordinare.

Cu alte cuvinte, trebuie să faci mental calcule matematice la fel ca Einstein, în timp ce degetele ți se mișcă cu agilitate, la fel de bine cu mâna stânga, dacă ești dreptaci (sau invers).

Big Nr

La cursurile pentru această meserie primești informațiile de bază. Cursurile durează, de obicei, 6 săptămâni, iar majoritatea timpului îl petreci lângă jocul de ruletă, dar și ceva mai puțin de o săptămână primești noțiuni de blackjack (alte categorii de jocuri le înveți direct la muncă, asta de cele mai multe ori). Poți opta pentru o școală particulară – ideal ar fi una ce are uși deschise pe la cazinouri – sau poate ai șansa de a te lipi direct la o școală ce aparține unui cazino, situația care îți va permite să și câștigi ceva bani în timp ce înveți.

În ambele cazuri, cursul urmează cam același tipar, iar pentru a ieși de acolo gata să rupi norii, cel mai bun lucru de făcut este să îți suplimentezi cursurile cu multă muncă acasă. Iată unde s-ar putea să îți ajute:

TABELE DE FORMULE

Unul dintre primele lucruri pe care va trebui să le știi pe dinafară tabelele de formule – dar va trebui să treci dincolo de cele pe care le-ai învățat în școala primară. Cele pe care trebuie să le înveți decurg din cotele pentru ruletă. Acestea variază de la cotă 5 la 1 pentru o linie ce acoperă 6 numere, o  cotă de 35 la 1 pentru un pariu direct ce acoperă doar un număr. Între acestea, ai colțuri (corners) cu o cotă 8 la 1 care acoperă 4 numere, străzi (streets)  cu o cotă la 11 la 1 care acoperă trei numere și split cu cota 17 la 1 care acoperă două numere. Învață pe dinafară tabelele de la 1 la 20, astfel încât atunci când vezi 16 jetoane pe un split, să știi în secundă doi că asta va duce la o plată de 272 de piese, iar dacă vezi 14 jetoane pe o pariu direct, să știi imediat că asta înseamnă o plată de 490 de piese. Cu cât muncești mai mult acasă, cu atât îți va fi mai ușor să te descurci la muncă.

TABLOU DE PARIURI

Sunt anumite pariuri de ruletă pe care o să le tot vezi, iar noi le numim tablou de pariuri. Un astfel de exemplu e următorul: un jeton pe un pariu direct (35 de piese) plus două jetoane pe split (2x17 piese, adică 34 de piese), care plătește 69 de piese. În școala de crupieri vei primi fișe cu toate aceste tablouri și ți se va cere să le memorezi. Așa că fă-o! E o abilitate care îți va crește încrederea în tine și vei arătă mult mai profesionist la masa de joc.

Bet

MANEVRAREA JETOANELOR

Vei fi învățat cum să “tai” jetoanele, de exemplu cum să separi un fișic de 20 de jetoane în alte patru de câte 5 piese, doar simțindu-le la mâna. De asemenea, vei învăța cum să “ciugulești”, adică vei știi cum să iei foarte rapid jetoanele pierdute care au fost aruncate pe masă și să le sortezi în fișicuri de câte 20, în funcție de culoare. Vei fi cronometrat în timp ce faci asta, pentru a-ți îmbunătăți viteza și va trebui să înveți să simți la mână un fișic de exact 20 de jetoane. Probabil ți se vor împrumuta acasă 20 de jetoane să le iei acasă și să exersezi cu ele, așa că nu sta pe gânduri. Du-te acasă și antrenează-te! Dacă nu ți se vor împrumuta jetoane, fă cumva și cumpără-ți, pentru că te va ajută enorm. Cu cât vei înțelege mai bine chestiunile de bază, cu atât îți va fi mai ușor să te descurci cu obstacolele pe care le vei avea la masă.

Așa că stoarce toate informațiile pe care le primești la cursuri și, pentru a excela în această meserie, adaugă și următoarele ponturi care îți sunt servite de câteva persoane care s-au învârtit în jurul mesei de ruletă.

PONTURI PENTRU DEALERII DE RULETĂ

1. DEȚINE CONTROLUL

“Dealerul trebuie să stea în mijlocul mesei și să coordoneze activitatea, să dețină controlul a tot ceea ce se petrece la masă. Dacă lași senzația că ai totul sub control, atunci toată lumea va fi calmă, pentru că vor ști că se pot baza pe tine. Nu e nimic mai înfiorător decât să ai parte de un dealer emoționat”, spune Nick, un fost manager de cazinou. Lexi, un dealer cu experiență, îi dă dreptate: “de bază este să ai încredere. Dacă ești emoționat, nu o arăta niciodată!”

2. FII CU OCHII PE MASĂ

“Fii cu ochii pe masă atunci când se aruncă bila”, spune Richard, fost inspector de cazino. Richard aduce acest lucru în discuție pentru că unii dealeri sunt cu ochii pe roata ruletei atunci când bila se învârte, lucru care este total greșit. Trebuie să fii cu ochii pe masă pentru că jucătorii vor sta cu ochii pe roată până în ultima clipă pentru a intui unde va cădea bilă. Și dacă nu ești cu ochii pe masă, ar putea strecura pariuri târzii pe numerele câștigătoare. Fii cu ochii pe roată doar din momentul în care ai auzit că bila a căzut.

3. NU VĂ GRĂBIȚI

“Când debutezi ca stagiar, acuratețea este mult mai importantă decât viteza. Am fost un dealer foarte precis și tot ce facem voiam să fie clar, precis și corect din punct de vedere tehnic.” Nick punctează: dacă te concentrezi pe a face lucrurile corect, viteza va veni o dată cu experiența.

4. CONCENTREAZĂ-TE PE JOCUL TĂU

“Întotdeauna m-au iritat dealerii care, în loc să fie cu ochii pe jocul lor, își căutau colegii pentru a intra în pauză mai repede”, spune Richard. În multe cazinouri, vei petrece la masă cam o oră și 20 de minute. Variațiile depind de club și de cât de aglomerat este în ziua respectivă. Totuși, în general, vei știi exact când se apropie pauză ta și poate fi tentant să tragi cu ochiul către colegul tău care va trebui să vină să te înlocuiască. Totuși, nu o face. Arată total neprofesionist, iar dacă mintea ta nu e la masa de joc, vei rata lucruri și vei face greșeli.

5. LUCREAZĂ ALĂTURI DE SUPRAVEGHETORUL TĂU

“Principalul secret la o masă de ruletă este capacitatea dealerului și a supraveghetorului de masă de a comunica și de a lucra împreună”, spune Mark, fost supraveghetor de masă de ruletă. Spre deosebire de carierele din alte industrii, toate personajele dintr-un cazino au intrat în meserie ca dealer, cu posibilitatea de a promova ca supraveghetor de masă, coordonator de mese sau manager. Oricare dintre supraveghetori a simțit pe pielea lui ce simți tu acum, așa că “nu trebuie să îți fie teamă să îi ceri ajutorul”, spune Lexi, adăugând că “pentru asta sunt ei acolo. Și nu uita că ei sunt capabili să supravegheze 2-3 mese, așa că încearcă să sincronizezi rotirile ruletei tale cu ale celorlalți colegi, pentru a-i ușura și lui munca și a-l putea ajuta să supravegheze mesele cât mai optim!”

Dar oricât de bine te-ai descurca, “niciodată să nu pui sub semnul întrebării ce spune supraveghetorul tău”, sfătuiește Aga. Motivul este acela că dă foarte rău și neprofesionist să vă contraziceți în fața jucătorilor, iar acest lucru le va prăbuși încrederea în voi doi. Așa că indiferent ce îți va spune sau îți va cere supraveghetorul, fă cum îți spune el, chiar dacă ți se pare că e greșit. Dacă rămâi cu impresia că s-a produs o greșeală, spune-i-o între 4 ochi, atunci când nu sunteți lângă masa de ruleta. Dar, repet, niciodată nu vă contraziceți de față cu jucătorii.

6. VORBEȘTE!

“Obișnuiam să anunțăm pariurile suficient de tare încât colegul de la masa de alături să știe ce facem – astfel, ne asigurăm că, dacă el aude, ne aude și supraveghetorul”, își amintește Nick. A anunța tot, de la pariuri până la plăți de pariuri, tare și clar, este deosebit de important. Supraveghetorul trebuie să te audă foarte bine, așa că trebuie să acoperi cu vocea ta toată gălăgia care este într-o sală de cazino – și va trebui să te audă de la bun început, pentru că nu va fi timp să mai repeți anunțurile atunci când roata se învârte. De asemenea, există și câte un microfon la fiecare masă care captează tot ce spui tu. În cazinouri există camere de supraveghere care merg în continuu, iar atmosfera este, de asemenea, înregistrată. Dacă vei respecta mereu aceste două reguli – să vorbești suficient de tare încât, atât supraveghetorul, cât și sistemul audio să capteze mesajele tale – vei fi acoperit în orice clipă, în orice situație ar apărea o dispută cu vreun client. 

7. FĂ-ȚI PRIETENI!

“Menține un contact vizual cu jucătorii și interacționează cu ei. Nu uita că este un joc, iar ei se află în fața pentru a se distra. Fii prietenul lor – fii fericit pentru ei când câștigă și empatic cu ei când pierd”, spune fostul manager de cazino Fintan. Și Keely, care este în prezent manager de cazino, sfătuiește crupierii să le câștige prietenia jucătorilor și explică: “astfel, reduci riscurile ca jucătorii să urle la tine când pierd sau atunci când faci vreo greșeală!”

Deși este foarte bine să dezvolți o relație bună cu jucătorii, totuși nu deveni nici prea apropiat. Anna, supraveghetor de cazino, explică: “atunci când un jucător îmi devine simpatic, cam începe să piardă, iar dacă cineva mă enervează și îmi doresc să plece mai repede de la masa mea, de cele mai multe ori începe să câștige și, evident, să rămână – așa că cel mai bine este să nu ai sentimente!”

Și Lexi este familiarizată cu acest scenariu, iar sfatul ei este următorul: “îngroașă-ți obrazul și învață să îți construiești măști. În special masca “sunt atât de trist că ai pierdut” atunci când clientul este nesuferit și masca “bravo, sunt atât de fericit pentru tine”, atunci când un client nesuferit câștigă!”

Samantha Rea is a London based journalist and former croupier. At the age of 18, she learned to deal roulette and blackjack at a private training school in East London. She then earnt her stripes as a trainee in a casino at the Marble Arch End of Edgeware Road, a mini-Middle East in the center of London.